dijous, 10 de gener del 2013

La música al segle XX

Hola a tothom!

Ja s'han acabat les vacances de Nadal (per cert, Bon Any a tothom!) i tornem a la rutina. Aquests dos dies que hem tingut classe de música, hem començat a parlar de l'art del segle XX i més concretament de la música, naturalment.

El segle XX va ser una època de grans canvis en la societat. En el cas de les arts, es va produir un fort trencament amb els patrons artístics establerts fins aleshores i es va crear un nou llenguatge, perquè l'utilitzat fins llavors ja no servia per expressar-se com volien. La imatge del costat és una partitura del segle XX i mostra com el llenguatge va canviar, ja que és molt diferent i costa molt saber-la llegir.

La música va deixar de buscar la bellesa i l'entreteniment, i va passar a experimentar amb la sonoritat i a ser un mitjà de denúncia, de provocació. A principis de segle les músiques eren més delicades, però ben aviat es va produir la ruptura i els músics es van prendre la definició de música (la música és SO, SOROLL I SILENCI) al peu de la lletra, fins al punt d'arribar a crear una obra amb 4:33 minuts de silenci (de John Cage) o una utilitzant només el soroll que produeixen màquines. Aquest fet de crear música que es confon amb soroll va causar l'allunyament del públic de la música.

La música culta va evolucionar en dues branques: 
  - Branca continuista. Era més fidel als patrons establerts. Es divideix en tres corrents: postromanticisme, impressionisme i nacionalisme. El vídeo de sota és "Arabesque I" de Claude Debussy, un compositor impressionista francès.

  - Branca rupturista. Era l'avantguarda del segle XX, és a dir, la que va trencar amb els motlles creant un nou llenguatge musical. Es divideix en diverses corrents: neoclassissisme, expressionisme, música aleatòria, sorollisme, música electrònica, etc. El vídeo de sota és el "Quartet dels helicòpters" de K. Stockhausen, on els components d'un quartet de corda toquen la partitura dalt de quatre helicòpters. 

Aquí s'acaba el resum del que hem fet a classe sobre la música del segle XX. Si en voleu saber més cliqueu AQUÍ i AQUÍ, enllaços a dues presentacions sobre el tema.

Espero la tornada a la rutina no se us hagi fet gaire pesada i que aquest article us hagi agradat. Fins aviat!

4 comentaris: