dilluns, 1 d’abril del 2013

Setmana Santa a La Selva del Camp

Hola a tots i totes!

Avui us vull parlar de la Setmana Santa selvatana. Bé, més concretament del paper que hi té la música, que és fonamental, i un element característic d'aquesta festa. Tan important és la música que ha sigut un dels factors clau perquè declaressin la Setmana Santa de La Selva Festa Tradicional d'Interès Nacional.

A més a més, l'any 2000 se'n va fer un gran concert i es va enregistrar un CD per recopilar-ne tota la música.

Tal com diu Felip Brunet (director de la Banda de Música de La Selva del Camp) al disc, la música de la Setmana Santa està formada per composicions de grans mestres de la història de la música (Palestrina, Victoria, Händel...) i per peces inèdites d'autors que han nascut o viscut al poble, i en això radica el seu especial valor i originalitat.

La peça més característica és l'Stabat Mater d'Eduard Torrents. És interpretada per un grup petit de nens (cinc o sis) a dues veus, acompanyats per dues flautes i un fiscorn.

Per començar la Setmana, el Diumenge de Rams la Banda de Música Municipal acompanya la processó amb melodies festives.

El Dijous Sant a la nit, a la processó, els nens de la Coral Infantil de Sant Rafael canten  un altre Stabat Mater.

El Divendres Sant, a les 7 del matí, comença el Via Crucis al Calvari (declarat Element Festiu Patrimonial d'Interès Nacional). Durant la pujada, els cantors i músics interpreten el Jesu i, durant la baixada, el Miserere. Abans d'arribar a l'Església, l'Stabat Mater d'Eduard Torrents acompanya la trobada del Sant Crist amb la Dolorosa. Per molts selvatans aquest és un dels moments més emotius i s'hi aplega molta gent per sentir-lo.

El mateix dia, a les 11 del matí, a la Processó de l'Agonia, cada pas és acompanyat per un grup de músics i cantors que entonen una melodia diferent cadascun. El Jesu i el Miserere acompanyen el Sant Crist; el Jesum Tradidit, el pas dels Jueus; el Vere Languores, el del Natzarè; l'Stabat Mater de la Coral Infantil, el del Davallament, i l'Stabat Mater va amb la Soledat.

I, a les 10 de la nit, a la Processó del Sant Enterrament, s'afegeix el cant de l'In Exitu acompanyant el Sant Sepulcre i el Ball de la Mort, que segueix una melodia molt característica adaptada d'una peça medieval.




Dissabte Sant, en acabar la missa de la Vetlla Pasqual, i el Diumenge de Pasqua durant tot el matí, el  Grup de Joves Verge de Paretdelgada fa una cantada de Caramelles, que són cançons de to festiu, a tres veus a La Selva, que es canten per Pasqua. El diumenge es canten recorrent els carrers del poble.



Bé, i això és tot. Fins aviat!

(Els enllaços porten als vídeos dels reportatges que ha fet TV La Selva de cada esdeveniment. Els àudios estan extrets del CD de l'any 2000 que recull tota la música de la Setmana Santa selvatana.)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada