diumenge, 10 de març del 2013

El jazz a Catalunya: de Tete Montoliu a Andrea Motis

Hola a tots i totes!

Aquesta setmana hem acabat el tema del jazz i no podíem acabar-lo sense parlar de la història del jazz a Catalunya.

El jazzman més important a Catalunya, en la seva època, va ser Tete Montoliu, un pianista català que va ser mundialment conegut. La seva mare li va encomanar la passió pel jazz des de ben petit, i, a més d'estudiar en una escola especial per a nens cecs (era cec de naixement), va estudiar música. Es va donar a conèixer a les Jam-sessions del Hot Club de Barcelona, on el va descobrir Lionel Hampton, que el va convidar a tocar a la seva Big-band i es va fer famós. Va rebre reconeixements com el premi Nacional de la Música, la Creu de Sant Jordi, la Medalla al Mèrit de l'Ajuntament de Barcelona i la insígnia d'or i brillants del Barça, la seva gran afició. Si cliqueu a la imatge, se us obrirà un enllaç amb les millors cançons de Tete Montoliu.

Actualment hi ha molts artistes de jazz, però destaca una noia de només 17 anys, que ja és molt coneguda: Andrea Motis. Va començar a estudiar música als 7 anys a l'escola de música de Sant Andreu (Barcelona) i es va unir a la big-band d'aquesta escola quan en tenia 12. Toca la trompeta i el saxo i, a més, també canta. Juntament amb Joan Chamorro, el seu professor, han gravat dos discos: Joan Chamorro presenta Andrea Motis (2010) i Feeling Good (2012). El vídeo següent és d'una actuació a la sala Jamboree (la cançó comença al minut 2:05):

La sala Jamboree és un club de jazz mític de Barcelona que ja té mig segle d'història. Hi han passat artistes molt importants, tant nacionals com internacionals, i s'ha convertit en un referent. Això demostra que el jazz segueix ben viu a Catalunya.

Espero que us hagi agradat! Fins aviat!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada